Morušovnik, který patří do čeledi Moraceae, pochází z Asie. U nás jí možná pamatujete z doby naších babiček, kdy se pěstovaly hlavně na jižní Moravě.
Najdeme jej ale poměrně často i v severnějších oblastech ČR.
Dříve pěstované stromy moruší dorůstaly do výšky 10 m i více, což s ohledem dnešních malých zahrad, zabránilo jejích většímu rozšíření.
Dnes jsou však vyšlechtěny nové odrůdy moruší, které se dají pěstovat i na malých zahradách a nejmenší z nich dosahují výšky jen kolem 2 metrů.
Takže se zase pomalu vracejí do naších zahrad, kde obohacují sortiment ovoce o tento nenáročný druh, s plody vynikající chuti a zdraví prospěšnými účinky.
Moruše pěstujeme na slunném nebo polostinném stanovišti, ideálně v propustné půdě, snese však i těžší půdu . U nás v Tropicu na Hukvaldech pěstujeme moruši od r. 2000, kdy jsme zasadili velkoplodou odrůdu černoplodé moruše, která dorůstá do výšky až 6m. Tato odrůda každoročně plodí plody dosahují velikosti až 5 cm a plodnost je vysoká. Což je spíše nevýhoda, protože tak velké množství plodů je problém zpracovat. Tehdy však nebyly ještě zakrslé odrůdy jako dnes. Plody začínají dozrávat vždy první týden prázdnin a zrají cca tři týdny. V loňském roce ( 2024 ) to však bylo poprvé o 10 dnů dříve. Odolnost na nízké teploty je cca do -30 °C a strom u nás roste na severozápadním svahu v nadm.výšce 330 m.n.m, v těžké jílovité půdě.
Při výsadbě je důležité vyhloubit jámu alespoň 50×50 cm, aby se mohl dobře rozvinout kořenový systém mladé rostliny a díky tomu bude brzy plodit.
Pokud máme na zahradě kvalitní půdu, není potřeba moruši přidávat žádný substrát. Pokud tomu tak není, je dobré použít zahradnický substrát, aby rostlina měla kvalitní půdu, alespoň na rozjezd po výsadbě. Mladé rostliny je dobré alespoň první rok po výsadbě přiměřeně zalévat, pokud je málo dešťových srážek.
Moruše jsou odolné na řez, pokud je potřeba upravovat jejich výšku. Toto se provádí na jaře, před rašením listů a spíše u vzrůstnějších odrůd. Hnojíme v jarních měsicích, běžnými hnojivy na ovocné stromy.
U nás v Tropicu nabízíme většínou zakrslé odrůdy moruší, jako „Shin-tso“, „Gerardi Dwarf“… Jsou to rostliny množené in vitro, které jsou množeny laboratorně, dělením buněk ve sterilním prostředí, takže nejsou naroubovány na žádné podnoži. Což je velká výhoda při pěstování, kdy není riziko, že by vyrašila podnož, která by pak měla třeba menší plody. Pěstujeme jen černoplodé odrůdy, které jsou výraznější sladkokyselé chuti, než bíloplodé odrůdy. Nabízíme také převislé odrůdy „Pendula“, které se ale musejí roubovat na semenáče a jsou vysoké podle toho, na jak vysoké podnoži jsou naroubované. Což je většinou 1,5-2m. Převislé moruše mají však nevýhodu v tom, že mají menší plody než ostatní odrůdy. Plodnost se u všech moruší dostaví poměrně brzy a u zakrslých odrůd už většinou plodí 2-3 rokem. Plody moruší, které v obchodech nekoupíte, nebo jen sušené v obchodech se zdravou výživou, jsou chutné, štavnaté a nízkokalorické. Pomáhají spalovat tuky, posilují imunitu, mají antibakterialní a antivírové účinky, chrání srdce a cévy a regulují hladinu cukru v krvi. Plody obsahují vitamín C,B,K,E, vápník, draslík, železo, hořčík, zinek. Z listů moruše se připravuje i čaj, který je vhodný rovněž na posílení imunity a regulaci cukru v krvi.
Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.