POZOR ! V neděli 12.5.2024 OTEVŘENO 10:30 – 12:00, 12:30 – 18:00 hod.

Maracuja

V překladu z latiny „Mučenka jedlá“ z čeledi passifloraceae. Pochází z Brazílie a pěstuje se ve velkém na plantážích v tropech celého světa.

 

Používá se ne jenom k přímé konzumaci, ale plody se mohou používat při čajů, limonád, likérů, džusů apod. Je to liánovitá rostlina a potřebuje nějakou oporu, na kterou se může uchytit. Semena černé barvy můžeme získat z běžně zakoupených fialovomodrých plodů. Tak jako u jiných tropických plodů dáme semena do malého množství vody vykvasit. Poté je přes sítko řádně propláchneme a zbavíme zbytků dužniny. Osušíme a vyséváme do substrátu pro pokojové rostliny vylehčeného pískem nebo agroperlitem v poměru 1:1. Semena rychleji vyklíčí při teplotě 25-30°C.

 

Chceme-li vypěstovat v bytě plody, musíme zajistit mučence dostatek slunce , nejlépe přímo na jižním okně, v horším případě alespoň na západním nebo východním okně. Mučenka snáší i sluneční úpal. Velkou výhodou této mučenky jedlé je, že rostliny vypěstované ze semen začínají plodit již po dvou letech. Pěstujeme v běžném substrátu,tak jako jiné pokojové rostliny.

 

Pravidelně přihnojujeme tekutými hnojivy. Tyto se lépe ředí a nezasolují půdu. Hnojíme ve 14-tidenních intervalech od konce února až do konce září. Mučenka kvete v měsíci dubnu až květnu. Atraktivní modrofialové květy průměru 8cm kvetou, tak jako u všech asi 360 jiných druhů mučenek, pouze 1 den. Chceme-li sklidit vlastní plody, musíme květy uměle opylovat. Opylování můžeme provést i pylem z jednoho vlastního květu , který bývá vyzrálý v odpoledních hodinách. Z květu utrhneme pylový prašník a pyl naneseme na bliznu téhož květu . A pak už jen čekáme 3 měsíce na plody. vynikající zvláštní chutě a výrazné opojné sladké vůně, které po dozrání samy opadávají.

 

Mučenku můžeme i letnit od jara do podzimu. Nejnižší teplota by neměla poklesnout pod +5°C. Pokud se nám podařilo vypěstovat plody mučenky jedlé, můžeme vychutnat jejich vynikající zvláštní a velice výraznou chuť, jejich opojnou a sladkou vůni. Při konzumací plodů nás může překvapit neobvykle neonově oranžové zabarvení dužniny. Plody po dozrání samy opadávají.