POZOR ! V neděli 12.5.2024 OTEVŘENO 10:30 – 12:00, 12:30 – 18:00 hod.

Rýmovník

(Plecthantrus argentatus) s čeledi hluchavkovitých – Lamiaceae, je původem z Asie. Je znám také pod názvy Molice, Mexický eukalypt, Kubánské oregáno.

 

Tato hojně rozšířená rostlina je známá hlavně díky silicím které léčí rýmu a ucpaný nos. Tyto silice, které voní  podobně jako máta, meduňka a kafr zároveň, odpuzují mouchy, komáry a údajně vadí i mšicím.

 

Kromě u nás rozšířené zelené formy rýmovníku se pěstuje i panašovaná forma této rostliny. Pěstování rýmovníku není nic složitého. Podobné účinky mají i jiné rostliny, jako citrusy,  eukalyptus, rozmarýn, araukárie a další jehličnany. Všechny tyto rostliny se ale moc nehodí do teplých bytů. Rýmovník pěstujeme v klasickém substrátu pro pokojové rostliny, ideální je jej každoročně přesadit. Stanoviště volíme světlé, ale né celodenní plné slunce. Od října do března, kdy je v naších podmínkách pro rostliny nedostatek světla, jej můžeme pěstovat i na jižním okně. Od jara do podzimu jej na takovém stanovišti mírně přistíníme. Rýmovník hnojíme od března do září, běžnými hnojivy na pokojové rostliny jednou za dva týdny, ale je dobré doporučenou dávku hnojiva výrobcem více naředit, klidně i na polovinu, jinak se nové výhony rostliny zbytečně vytahují. Zálivka se musí vždy, tak jako u jiných rostlin pěstovaných v nádobách, přizpůsobit podmínkám, nedá se nikdy určit jak často kterou rostlinu zalévat. Záleží na velikosti nádoby, teplotě, intenzitě světla, použitém substrátu…Platí ,že rostliny spotřebují více vody v létě než v zimě a rýmovník špatně snáší přemokření kořenového balu a snese i krátké přeschnutí substrátu. V letních měsících jej můžeme i letnit, což dělá této rostlině dobře, ale neměl by být na  celodenním slunci  a teplota by neměla klesnout pod 12°C. Zimovat jej můžeme bud při pokojové teplotě, nebo i v chladnu, ale teplota musí být minimálně 12°C. Při nižší teplotě musíme přizpůsobit i zálivku. Rostlinu je dobré tvarovat pravidelným řezem a zaštipováním. Dosáhnete takto hezčí, husté koruny a rostlina bude mít i více listů, které pak můžeme využívat. Rýmovník roste v dobrých podmínkách velice rychle.

 

Kvůli účinkům rýmovníku, bychom jej měli pěstovat v každém pokoji. Pokud chcete za pomocí rýmovníku léčit nachlazení, je dobré rozemnout listy a dýchat  v nich obsažené silice.

Jednou velkou výhodou, této nenáročné rostliny, je že se velice dobře rozmnožuje, stačí jen uříznout asi 10cm dlouhý a vyzrálý výhon a zasadit jej do substrátu vylehčeného pískem a do 14 dnů má rostlina již vyvinuté kořeny. Množit je nejlépe v jarních a letních měsících. Škůdce jsem na této rostlině žádné nepozoroval. Je to zřejmě  způsobeno obsahem silic, které jim vadí.

 

Možná jste se na internetu setkali se spoustou návodů na využití  rýmovníku, kdy se z něj dělají čaje, sirupy, přidává se do jídel…v Indonésii se údajně často využívá jako koření.Spousta takovýchto návodů na využití je i v různých skupinách, které se zabývají pěstováním rostlin takže se tyto návody rychle šíří.

 

Jak chutná čaj, nebo sirup vám nenapíši, nikdy jsem to totiž nezkoušel. Nemám úplnou důvěru k takovýmto přípravkům pro vnitřní použití, které se u nás průmyslově nevyrábějí, nebo neprodávají, tak jako třeba z Aloe vera.