Roubování citrusů

roubovanicitrusuCitrusy roubujeme kvůli urychlení plodnosti,která se u semenáčů dostaví za dlouhou dobu ,za 10-20let a někdy až za 30let.
Jedinou vyjímkou semenáče ,který plodí dříve ,většinou už ve třetím roce je rangpur ( citrus limonia ) .Je velmi odolný a vhodný i pro bytové pěstování.

Mnoho lidí si vypěstuje ze semen kupovaných plodů mladé rostliny,které by rádi naroubovali,ale neví jak na to.
Kdo má zkušenosti s roubováním ovocných stromů lehce to zvládne.Kdo však tyto zkušenosti nemá,ať se raději obrátí na některou citrusářskou organizaci ,která mu jistě pomůže.
Několik rad pro ty ,kteří to chtějí zkusit sami:
1. Podnož by měla být silná minimálně 5mm.

2. Jako podnož můžeme použít jakýkoliv citrus .Nemusíme roubovat např. citroník na citroník.Nejlepší podnoží je pomerančovník a naopak nejméně vhodná je mandarína,která hůře srůstá s roubem.

3. Při roubování by měla být podnož v růstu,v této době má nejvíce mízy a je největší naděje na přijmutí.

4. Nejvhodnější dobou pro roubování je březen – červenec,dá se však roubovat i jindy ,ale úspěšnost je menší.

5. Rouby používáme pokud možno co nejčerstvější,listy zastřihneme o 2/3 délky.

6. Citrusy se většinou roubují do rozštěpu,ale můžeme použít i jiný způsob(např.očkování)

7. Rouby odebíráme vyzrálé z plodících rostlin.

8. Naroubovanou rostlinu umístíme tak ,aby měla dostatek rozptýleného světla,ale nebyla na přímém slunci.

9. Naroubovaná rostlina potřebuje vysokou vzdušnou vlhkost,kterou ji nejlépe zajistíme přetažením mikrotenového sáčku přes roub a podnož.Do sáčku dáme trochu vody a v horní částí vystřihneme malý otvor kvůli větrání.

10. Sáček sejmeme až roub začne růst.

Facebook

Aktuální informace