Monstera deliciosa

Tato nám dobře známá okrasná rostlina , která se často pěstuje v bytech , halách a kancelářích , je oblíbená pro svou nenáročnost.Málo kdo však ví , že se jedná o ovocnou rostlinu , která přináší chutné plody.

Monstera patří do čeledi aronovitých Araceae a jako jediná rostlina z této čeledi , má jedlé plody.Monstera pochází s pralesů Jížní Ameriky , kde šplhá na vrcholky stromů až do výšky 15m.

monsteraMonsteru pěstujeme v lehké výživné půdě , můžeme použít i substrát na pokojové rostliny.Pravidelně zaléváme , ale nepřeléváme.Monstera snese spíše přísušek než přelití.Během vegetace pravidelně přihnojujeme běžnými hnojivy. Monstera je známa také tím , že dobře snáší etylen , obsažený ve svítiplynu.Nesnáší však přímé slunce , proto pokud jí letníme tak v polostínu stromů.Nejnižší teplota , kterou snáší je 10°C.Monsteře je dobré dát nějakou oporu po které se může pnout.Ideální je například umělohmotná tyč , omotaná například kokosovým vláknem , tento materiál je dobré občas zvlhčovat.

 

Plodit začínají většinou až starší rostliny , které mají dobré světelné podmínky a jsou dobře vyživovány.Květenství a plody můžeme často vidět například v botanických zahradách.Květenství , které je samosprašné a objevuje se na koncích výhonů , je válcovité , chrněno bílým toulcem , tak , že připomíná květ kaly.Plodenství je podobné kukuřičnému klasu , dlouhé asi 30cm a 4 cm silné.Plody zrají za 12 měsíců po odkvětu a mají chuť mezi banánem a ananasem.Zralost poznáme podle odpadajících spodních šupin a podle charakteristické vůně.Nezralé plody obsahuje šťavelan vápenatý , který dráždí sliznici.

 

Vlastníme-li větší rostlinu , můžeme se pokusit jí ke kvetení vyprovokovat přihnojováním hnojivy s vyšším obsahem fosforu například Kristalon květ a plod , spolu z omezenou zálivkou v zimních měsících po dobu dvou měsíců.

Facebook

Aktuální informace