Liči

Z čeledi mýdelníkovitých (sapinaaceae).Pochází z jižní Číny. Je to strom vysoký 10m a více. Některé exempláře se mohou dožít i přes 1000let stáří.

Plody liči jsou výborným ovocem. Dají se sušit, kompotovat, kandovat. Plody obsahují více vitamínu C než citrusy. Dále plody liči obsahují riboflaviny a niacin.

liciChceme-li si liči vypěstovat sami, vyjmeme ze zakoupeného plodu semeno. Semeno je hladké, černé barvy a má velikost asi 10x20mm. Semeno liči rychle ztrácí svou klíčivost již po 3-5 dnech. Proto hned po vyjmutí z plodu a očistění od zbytků dužniny semeno vyséváme do směsi rašeliny a písku v poměru 1:1. Udržujeme stálou vlhkost substrátu a teplotu kolem 20°C. Za těchto podmínek semena vyklíčí za 1 měsíc.

Mladé rostlinky udržujeme ve vlhku a stíníme je proti slunečnímu úpalu , aby se nespálily. Liči pěstujeme v propustné a velmi výživné půdě. Je to subtropická rostlina a proto přezimuje při teplotě kolem 10°C. Krátkodobě snese i pokles teploty pod 0°C. Rostlina je náročná na zálivku. Nesnese však trvalé přemokření. Pokud nám na rostlině osychají špičky listů, je to způsobeno buď příliš teplým zimováním a nebo následkem prudkého slunečního záření v letních měsících. Také tak může rostlina reagovat na přelévání.

Liči přihnojujeme od konce února až do konce září a to 1x za 14 dní běžnými tekutými hnojivy. Tyto se dají přesněji ředit a nevytváří solnou usazeninu na okraji květináče, jako například tyčinkové hnojivo. V našich podmínkách však liči vypěstované ze semen neplodí.

Facebook

Aktuální informace