Karambola

Z čeledi šťavelovitých. Pochází z Indonésie. Je to keř nebo menší strom, dorůstající do výšky asi 5m, s listy podobnými našemu akátu. Karambola se hodně využívá na zdobení moučníků a ovocných pohárů.

carambolaJak lze karambolu doma vypěstovat? Při krájení plodu napříč dáváme pozor, abychom nepoškodily podélně uložená semena ve středu plodu. V jednom plodu bývá pouze 5-10 kusů semen. Velikostí a barvou se podobají semenům okurky. Po vyjmutí semen z plodu je necháme malém množství ve vody vykvasit. Poté je propláchneme přes síto pod tekoucí vodou a důkladně zbavíme všech zbytků dužniny. Osušíme a hned vyséváme. Semena poměrně dobře klíčí. Pro výsev používáme běžný substrát pro pokojové rostliny vylehčený pískem nebo agroperlitem v poměru 3:1. Při klíčení udržujeme teplotu 25-30°C. Při této teplotě semena klíčí rychleji.

 

Karambola vyžaduje při pěstování hodně světla, proto ji umístíme nejlépe na jižním okně. Není třeba ji proti slunečnímu úpalu stínit. Nejnižší teplota při pěstování je 18°C, při nižších teplotách rostlina uhyne. Zaléváme přiměřeně, neboť karambola nesnáší přemokření. Karambolu pěstujeme celoročně v bytě a v žádném případě ji v našich klimatických podmínkách neletníme. Máme-li však k dispozici fóliovník nebo nevytápěný skleník , můžeme do něj od června do září rostlinu umístit a dbáme na to, aby teplota ani krátkodobě nepoklesla pod 18°C.

 

Plody karamboly,. Které se u nás prodávají, většinou nejsou chuťově moc kvalitní, neboť zralé by nevydržely transport. Při pěstování ze semen musíme mít hodně trpělivosti. Plodnost takových rostlin se dostaví za 6-8 let, někdy i později. Roubované rostliny mohou plodit podstatně dříve.

Facebook

Aktuální informace