Avokádo

Avokádo z čeledi vavřínovitých (lauraceae). Plod hruškovitého tvaru se konzumuje, až je jeho konzistence měkká.

avokadoAvokádo neřadíme mezi ovoce – v zemích, kde se pěstuje, je zařazeno mezi hlavní zdroje výživy pro velmi vysoký obsah živin a vysoký obsah tuku. Avokádo konzumujeme například tak, že jej namažeme na chléb a ochutíme solí, pepřem, pálivou paprikou, česnekem apod.

Avokádo si můžeme vypěstovat také sami v bytě. Velké semeno, které po vyjmutí z plodu očistíme, vysazujeme hned do substrátu špičkou směrem nahoru, asi jen do poloviny velikosti semene. Klíčí až po 3-6 týdnech v závislosti na teplotě. V chladnějším prostředí se může doba klíčení prodloužit. Klíčí velice spolehlivě. Avokádo vyžaduje běžný substrát pro pokojové rostliny, hodně světla a pravidelnou zálivku. Ale pozor na přelévání, rostlina by mohla zahynout.

 

Přihnojujeme běžnými tekutými hnojivy.Tyto se dají přesněji ředit a nevytváří solnou usazeninu na okraji květináče, jako například tyčinkové hnojivo. Hnojíme od konce února do konce září a to 1x za 2týdny. Pokud je rostlina příliš veliká, můžeme ji tvarovat řezem, který snáší velmi dobře. Pokud bychom chtěli rostlinu letnit, musíme ji dát alespoň ze začátku do polostínu , aby se listy nespálily, neboť nejsou zvyklé na přímé sluneční světlo. Nejnižší teplota, kterou avokádo snese, je 5°C. Při nižších teplotách by došlo k poškození rostliny. V bytových podmínkách avokádo bohužel většinou neplodí .

Facebook

Aktuální informace